Briketler odun talaşının herhangi bir katkı maddesi olmadan yüksek basınçla sıkıştırılmasıyla 2,5- 20 cm arasında değişen boyutlarda üretilir. Odun briketi aynı ağırlıktaki yakacak oduna göre daha fazla ısı verir, daha temizdir ve daha uzun süre yanar.
Fosil yakıtlara kıyasla daha düşük kül ve kükürt içeriğine sahip olmaları, en önemli avantajlarıdır. Daha az yer kaplar daha fazla ısı salınımı gerçekleştirir. Ağacın türüne bağlı olarak yaklaşık% 10’luk düşük nem içeriği, kg başına yaklaşık 5.0 kWh enerji içeriğine neden olur.
Üretim Basamakları:
• Kurutma- kullanılan hammaddeye göre ihtiyaç duyulabilir. Nem içeriği % 8-12 arasında olmalı (yüksek olursa briket kalıptan çıkınca dağılabilir, ve yüksek basınç ve sıcaklık uygulanması sırasında buhar oluşturarak patlama gerçekleştirir.)
• Parçalama- uyun partikül boyutunda olmalıdır. Ön öğütme uygulanmalı
• Yoğunlaştırma – pistonlarlar sıkıştırma (mekanik veya hidrolik pistonlar)
• Soğutma – sıcaklık yavaşca düşürülerek takip edilir.
• Depolama ve transport
• Yanma
Peletler küçük sobalar için ve otomatik beslenmeye uygundur, briketler ise daha büyük boyutları ve yüksek yanma sıcaklıkları nedeniyle 500 kW’tan daha küçük kazanlarda yakıt olarak kullanılmaya uygun değildir. Yaklaşık yüz senedir birçok ülkede uygulanan bu yöntem Türkiye’de son senelerde kamuoyunda duyulmaya başlamıştır.
Tozlaşmayı önleyerek bu büyük kaybı minimuma düşürmek; hem çevreyi daha az kirletmek ve hem de tüketiciye yakma sistemine göre sürekli aynı kalitede kömür vermek için, linyitlerimizin ev yakıtı olarak briketlendikten sonra kullanılması gerekir. Ankara ve Erzurum Oltu’da TKİ Kurumu’na ait katkı maddesi olarak zift kullanan düşük kapasiteli (10 000 – 15 000 ton/sene) iki fabrika, Vize’de Koç Grubu’na ait bağlayıcı olarak gene zift ve katran kullanan senelik yüzbin ton kapasiteli bir tesis, Çorum’da melasla briketleyip, Samsun’da pazarlayan özel bir fabrika vardır.
Peletin kül oranı kömürün yanması ile oluşan kül oranı (% 3 ile 20 arası) ve tarımsal bitkiler, otlar ve artıkların kül oranı (% 3 ile 10 arası ya da daha fazla) ile kıyaslandığında çok avantajlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bütün odun türleri pelet üretiminde kullanılabilir. Ancak yumuşak odun türleri (ibreli ağaçlar) pelet için daha uygundur. Çünkü yumuşak odun türleri sert odun türlerinden (yapraklı ağaçlar) daha çok lignin içerir. Lignin doğal yapıştırıcı madde olarak odun bünyesinde bulunur ve pelet üretiminde bağlayıcı madde olarak katkı sağlar. Pelet üretiminde herhangi bir ek katkı maddesine gerek duyulmaz.
Odun briketinin kalorisi 5400 kcal/Kg’dır. Genel Şubat ayında günlük odun briketi tüketimi ortalama 850 Kg’dır. Duman ve kül çıkışı kömüre göre çok azdır. Isınma maliyeti daha az olmuştur. Odun briketi kömür yanan kazanlarda hiçbir değişiklik yapılmadan doğrudan kullanılabilmektedir. Kalori Değeri: 5.000 KCal Nem Oranı: %3 – 4 Yanma süresi 2 ila 3 saattir. Doğaya ve insan sağlığına hiçbir zararı yoktur. Kükürt oranı %0,04 seviyesindedir. Bu, yasal limitlerin çok çok altında bir değerdir. Kül içeriği %1’dir. Külleri bahçenizde gübre olarak kullanabilirsiniz. Kıvılcımsız, issiz, dumansız yanar. Yandıktan sonra közünde muhteşem bir odun ateşi mangal keyfi yaşayabilirsiniz. Normal oduna kıyasla %300 daha verimlidir. Yurtdışında çok bilinen yaygın bir ürün olan briket odunu ülkemizde bazı firmalar tarafından üretilmektedir. Özel olarak paketlenmiş 10 Kg kapalı ambalajda veya 25KG’lık lamine çuvallarda teslimat yapılır. Briketlerde; nişasta, bitkisel parafin veya melas (pancar küspesi) gibi bağlayıcı maddeler kullanılabilir.
Briket Odunlar % 100 çevre dostudur. Ürünlerimiz endüstriyel veya ormansal atık durumunda olan yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan talaşlardan üretilmektedir. Özel kalıp şekli ile en iyi yanma performansını sunmaktadır. Dış kısmı altıgen olup, ortası delik şekilde üretilmektedir. Bütün Dünya’ da altıgen şeklin en iyi yanma şekli olduğu kabul edilmektedir ayrıca ortasında bulunan hava kanalı sayesinde hem içeriden hem de dışarıdan yanması sağlanmaktadır. Analiz sonuçları dünya standartlarının çok üzerindedir. Mükemmel kalorifik değeri, çok düşük nem, kül ve kükürt oranı ile tüketicilerin beğenisine sunulmaktadır. % 100 doğaldır. İçerisinde hiçbir kimyasal ve/veya bağlayıcı madde ihtiva etmez, yüksek basınç ve sıcaklık altında üretilir. Minimum ısıl değeri 4338 kcal / kg’ dir. (Minimum ısıl değer; numunenin kalorimetre bombasında tam yakılması sonucu açığa çıkan Üst ısı değerinden numunenin rutubeti ile numunedeki Hidrojenin yanması sonucu oluşan suyun kondensazyon ısıları toplamının çıkarılması ile hesaplanan ısının Kcal/Kg olarak ifadesidir. Diğer taraftan üst ısıl değer ise; numunenin kalorimetre bombasında tam yakılması sonucu açığa çıkan ısının Kcal/Kg olarak ifadesidir. Aradaki bu fark nedeni ile ürünün ısıl değeri belirtilirken minimum (alt) ısıl değerin belirtilmesi uygundur.) Toplam nem oranı % 5,09 olarak ölçülmüştür. Kül oranı % 0,57‘dir. Yanması sonrasında geriye yok denecek kadar az bir kül bırakmaktadır. Kükürt oranı % 0,01 (onbinde bir) olup, doğaya saygılı çok temiz bir katı yakıt olarak tüketicilerin beğenisine sunulmaktadır. Yüksek yoğunluğu sayesinde normal odun tiplerine oranla daha uzun sureli yanma sağlamaktadır. Ayrıca yüksek yoğunluğu sayesinde normal oduna oranla çok daha az yer işgal eder. Üreteceğimiz ürünün yoğunluğu 1250 Kg / m3’ tur. Üretim sıcaklık derecesi ortalama 350 oC ‘ dir. Herhangi bir odun tipinde olabilecek olan haşerat – böceklenme gibi istenmeyen canlıların ürünümüz içerisinde üreme ve yaşama ihtimali yoktur. Ürünlerimizde, is kıvılcım koku gibi istenmeyen durumlarla karsı karsıya kalınmaz. Bu ürünle birlikte briket yapımına uygun olarak bazı meyvelerin sert iç çekirdek kabukları da alınarak önce ezilme ve sonrasında preslenerek kullanılabilecektir.
İletişim Bilgileri
Kavacık mah. Ekinciler cad. Pekiz Plaza No:5 K:5 34820 Beykoz / ISTANBUL